İthalatçı olsanız Türkiye’den mal alırken neleri istersiniz?

Yurtiçi olsun yurtdışı olsun her alıcının mal alırken istediği, alma kararını etkileyen faktörler vardır. Satıcının özellikleri, fiyatı, malının üzerinde durması gibi bir çok etken mevcuttur. Müşteriyi kazanmak sürekliliği devam ettirmek için ihracatçı olarak bu etkenlere dikkat etmek durumundasınız. Malınızın arkasında duruyor musunuz? Herhangi bir teknik sorunda çözebilecek altyapınız var mıdır? İletişiminiz müşteri dilinde iyi midir? Bu etkenlere birlikte bakacağız sizde nerede eksikliklerinizin olduğunu görerek bu yola başlayabilir veya devam ettirebilirsiniz tabi kendinizi geliştirerek.

İşletmeleri ithalat yapmaya teşvik eden en önemli etken malın fiyatıdır. Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan altı araştırmadan dördünün sonucuna göre, yurt içinde malın fiyatının yüksek olması işletmeleri dışarıdan mal ithalat etmeye zorlayan sebeplerin başında gelmektedir (Scully ve Fawcett, 1994: 39-46; Birou ve fawcett, 1993: 28-37; Monczka ve Giunipero, 1984: 2-8). Alıcının satıcısını değiştirmesi için belirli bir indirim yapılması gerekiyor. Örneğin Vyas ve Woodside (1984: 30-45) tarafından yapılan araştırmaya göre, yeni satıcının, eski satıcısının yerini alabilmesi için en az %10 fiyat indirimi yapması gerekmektedir. İthalatçı ve İhracatçı arasındaki ilişki; malın kalitesi, teknoloji, servis gibi rekabete uygunsa anlaşma sağlanabilir.

İthalatçı malın yanında ithalat yapacağı ülkenin özelliklerini de dikkate alarak karar verir. Ekonomik ve politik sistem bakımından istikrarsız olan ülkelerde ithalat yapmak riskli olacağından sizde iletişime geçerken Türkiye’nin iletişimi kuvvetli, riskli olmayan ülkelerde ki alıcılara ulaşmayı sağlamanız en doğrusu olur. Dil, din ve diğer kültürel etkenler kararı etkiler. Benzer özellikler müşterilerin zevklerinin benzer olmasına neden olduğu için potansiyel müşteri gözüyle bakılabilir.

İthalatçı, alacağı malın çevre ve sağlık kurallarına uygun olmasını ister. Örneğin, Avrupa Birliği ülkelerinde ürünün ve paketinin doğaya zarar vermemesine ve yeniden kullanıma elverişli olmasına önem vermektedir. Bu sebeple satış yapacağınız ülkelerin standartlarına dikkat ederek o yolda ilerlemeniz gerekmekte.

Rahat bir şekilde iletişim kurabilmek ister aynı dil ile iletişim kurduğunda kendini güvende hissederek mal hakkında detaylı bilgi alacağına emin olup bir sorun teşkil olması halinde kolaylıkla halledebileceğini izlenimi oluşur.

Sipariş ettiği malın istediği miktarda istediği sürede ve istediği kalitede olmasını ister. Eğer ki siz üretemeyeceğiniz miktarda malın anlaşmasını sağlayıp sonradan eksik mal gönderimine kalkışırsanız güven duygusu zedelenir. Bunun dışında taşıma esnasında malın başına bir şey geldiğinde ihracatçı tarafından sahip çıkılıp durumun çözülmesini, memnuniyet duygusunun oluşmasını ister.

İhracatçılar demem o dur ki ithalatçı güvenmek ister, güven duygusunu aşılamanız çok önemlidir. Siz satacağınız ürüne, satım sonrası müşteri memnuniyetine ve en önemlisi kendinize güveniyorsanız zaten gerisi gelecektir.

Murat IŞIK

Genel Müdür