İhracatta Müşteri Bulmak için ne yapmalı
1. Fuarlar: Fuarlar belirli bir zaman zarfında mal ve hizmetlerin ticari amaçla sergilendiği , satıcılarla alıcıların karşı karşıya geldiği ve yeni iş bağlantılarının kurulduğu fiziksel mekanlardır.
Fuarların Faydaları
• Alıcı ve satıcıyı bir araya getirir
• Ürünlerin sunumunu sağlar
• Alıcının tepkisini ölçer
• Potansiyel müşterilerin tespitini sağlar
• Rekabeti izleme imkanı verir
• Sektördeki yeni gelişmeleri görme imkanı sağlar
Yurtdışı fuarlara katılım iki türlü olur. Bunlar bireysel katılım ve fuar organizatörleri vasıtasıyla katılım. Bireysel katılımlarda tüm hazırlıklar, prosedürler ve nakliye katılımcı firma tarafından yapılır. Organizasyon bünyesinde gerçekleştirilen katılımlarda tüm prosedürler organizatör firma tarafından gerçekleştirilir.
2. Alım Heyetleri : Ülkemiz bulunan İGEME, İTO, TOBB, DEİK, çeşitli iş adamları dernekleri vb. kuruluşlar hedef pazarlardaki ithalatçı firmalarla bağlantılar kurarak iş görüşmeleri organize ederler. Bu çerçevede o ülkedeki işadamları ülkemize davet edilir ve karşılıklı iş görüşmeleri yapılır. Bu kuruluşların internet sitelerinden bu heyetlerle ilgili bilgileri takip edebilirsiniz.
3. Yurtdışı Ticari İş Gezileri : Yine çeşitli işadamları dernekleri ve kuruluşların organizasyonu ile hedef ülkeler geziler yapılır. Bu gezilerde o ülkedeki ticaret ve meslek odaları yöneticileri ve işadamları ile karşılıklı görüşmeler yapılır. Bu tür bilgileri www.ikv.org.tr, www.deik.org.tr, www.taba.org.tr, www.iso.org.tr, www.ishad.org.tr, www.musiad.org.tr gibi adreslerden öğrenmek mümkündür.
4. Bireysel Yurtdışı Seyahat: Yukarıdakilere ek olarak yapabileceğiniz önemli bir faaliyette çantanızı elinize alarak hedef pazar ziyaretleri ve müşteri görüşmelerine gitmektir. Tabi öncelikle ön araştırma yapmanız, gezmeniz gereken bölgeleri tespit etmeniz ve potansiyel müşterilerle yazışarak randevu almanız yerinde olacaktır. Bu şekilde şahsen yapılan ziyaretler sizin işinize ve ziyaret ettiğiniz firmaya ne denli önem verdiğinizi göstermesi açısından size avantaj sağlayacaktır.
PASİF FAALİYETLER
Müşteri arayışında en etkin yöntem doğrudan müşteriyle yüz yüze görüşmenizi sağlayacak imkanları kullanmak olsa da, teknolojik gelişmeyle birlikte özellikle internet üzerinde pek çok bilgi ve iletişim kanalı oluşmuştur. Bunları yoğun bir şekilde kullanan firmaların olumlu sonuçlar aldıkları görülmektedir.
Aşağıda örneklerini verdiğimiz bu tür kanalları kullanmadan önce firmanızı ve ürünlerinizi uygun bir şekilde tanıtan profesyonel, verimli ve ilgi çekici bir web sitesi oluşturmanızda büyük fayda var. Çünkü yüz yüze görüşme imkanınız olmadığı için internet siteniz sizin vitrininiz olacaktır.
İGEME
İGEME, üretici ihracatçı firmalara ihracat mevzuatı, pazarlama, ülkeler, ihracat pazarları ve uluslararası pazarlara ilişkin bilgi sağlamaktadır. İGEME bu bilgileri ülke- ürün araştırmaları, ihracat işlemleri hakkında bilgi veren ihracatta pratik bilgiler serisi, dış ticaret ve yatırım mevzuatını içeren yayınlar vb. yayınlar yolu ile sunmaktadır. İGEME kütüphanesinde çok sayıda süreli ve süresiz yayın bulunmaktadır.
İGEME`nin sağladığı bir diğer hizmet ise dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinden olan ve yaklaşık 1,5 milyon firmayı bünyesinde bulunduran www.turkishexpodirectory.com ve Turkish Expo Directory ile ihracatçıları dünyaya taşımasıdır. İgeme.com.tr
DTM
Dış Ticaret Müsteşarlığı da, gerek yurtdışı ticari müşavirliklerimizden gerekse diğer kaynaklardan elde ettiği ithal taleplerini sitesinde yayınlamaktadır.
Yurtdışı Ticari Müşavirliklerimiz
Türkiye`nin yurtdışındaki ticari müşavirlikleri de, bulundukları ülkedeki pazara ilişkin çeşitli bilgileri, ithal talepleri, ihraç ve işbirliği tekliflerini istenildiğinde ihracatçılara sağlamaktadır.
World Trade Center
Cenevrede`ki Dünya Ticaret Merkezi her bölgeye, ülkeye, sektöre göre Pazar bilgilerini ücretli ya da ücretiz olarak isteyenlere göndermektedir. Her ürün grubu için “Pazar Haberleri Servisi”(Market News Service MNS) ürünlerin güncel fiyatları, arz, talep ve pazardaki durumunu etkileyebilecek diğer ekonomik bilgileri sağlamaktadır. MNS ye abone olanlar bu bilgileri email, faks yada yazılı doküman olarak alabilirler.
Dünya Ticaret Merkezi`nin web sitesi www.intracen.org tur. Ankara `da şubesi bulunmaktadır.www.wtcankara.org.tr sitesinden ulaşılabilen merkezde buraya ulaşan alım taleplerine ulaşma imkanı da mevcuttur.
Global Business Exchange (GBX)
İstanbul Sanayi Odası internet üzerinden bütün dünyaya iş teklifleri sunabilecek, uluslararası pazarda hızlı ve etkin bir şekilde yeni ticaret ortakları bulma imkanına sahip olacakları bir sistem sunmaktadır. World Chambers Network (WCN) tarafından geliştirilen Global Business Exchange (GBX) programına İSO`ya başvurarak katılabilirsiniz.www.worldchambers.com
TOBB İşbirliği Teklifleri
Burada TOBB’ne yurtdışındaki firma ve kuruluşlardan doğrudan gelen mali, ticari ve teknik işbirliği teklifleri yer almaktadır. Teklifler TOBB’ne ulaştığı anda burada ilan edilmektedir. Bunun yanında aylık TOBB yayını olan Ekonomik Forum dergisinde toplu olarak yayınlanmaktadır. Bu sistemde Teklif Sorgulama Teklif Bilgilendirme Servisi Teklif Dağılım,,Raporları,,yer,,almaktadır.
Mail Grupları
Günümüzde yaygınlaşan ve konuyla ilgili kişileri bir araya getirip bilgi alışverişi sağlayan mail grupları birçok konuda olduğu gibi uluslararası ticarette de kullanılmaya başlanmış, her ülke ve sektörden alıcı ve satıcılar mail grupları oluşturmuşlardır. Bu mail gruplarına ithal talepleri ve ihraç teklifleri gönderilebilmekte ve taleplere cevap verilebilmektedir. Bu grupların isimlerini www.wtc-de.com adresinden edinmek mümkündür.
Elektronik Ticari Fırsatlar – ETO Sistemi
Elektronik Ticari Fırsatlar (ETO) sistemi, Bütün dünyaya alım, satım, işbirliği taleplerinizi gönderebileceğiniz, bu taleplere gelen cevapları izleyebileceğiniz, Başka firmaların taleplerini görebileceğiniz bir hizmettir. Bütün talepler uluslararası GTIP ve NAIC standartlarına göre kategorize edilmiş olup, bu standartlarda arama ve sorgu yapılabilmektedir.
Sistemi kullanabilmek için firma bilgilerinizi girerek kendinizi kaydettirmeniz gerekmektedir. Kaydolmak ve sistemi kullanmak için http://www.wtpfed.org/newsite/index.php adresini kullanabilirsiniz.
B2B Siteler
İnternette ihracatçı ve ithalatçıyı aynı sitede buluşturan, kendi alım ve satım tekliflerini gönderip gelen teklifleri de görebilecekleri siteler mevcuttur. B2B adı verilen bu sitelerde kendi ürünlerinizi tanıtabilir, gelen alım taleplerini takip edebilir, alıcı firmaların bilgilerine ulaşabilirsiniz. Bu tür siteleri www.igeme.com.tr ve arama motorlarından bulabilirsiniz
Murat IŞIK