Bir ihracatın seyri ve aşamaları nelerdir?
Her şeyin en mühim noktası, başlangıcıdır. – Eflatun
Eflatun’un dediği gibi her şeyin en mühim noktası başlangıcıdır. Siz yeter ki ihracat yapmayı isteyin gerisi gelecektir. Peki ihracatın seyri ve aşamaları nelerdir? Bunları bilmeden başlayamayız elbette.
Öncelikle kendinizi ihracata hazırlamalısınız.
Sabırlı mısınız?
İhracat Departmanınız veya personeliniz mevcut mu?
İhracat için Bütçe durumunuz nasıl?
Stok problemi yaşayabilir misiniz?
Kapasite durumunuz nasıl?
Bu sorulara cevap verebiliyorsanız sıra geldi Pazar araştırması yaparak hedef pazarı seçmeye. Pazar araştırması iki şekilde oluşuyor. Masa başı araştırma ve yerinde araştırma olarak.
Masa başı araştırmada ürünlerinizin GTİP kodlarına göre hangi ülkelerde en fazla ithalat var ise o ülkeler ile ilgili araştırmalara başlayacaksınız. Ülkelerin siyasi, sosyal,kültürel özelliklerine hakim olmanız gerekmektedir. Masa başa araştırması kıt kaynakları kullanarak yaptığınız fizibilite çalışmasıdır.
Yerinde araştırmada ürününüze uygun olarak oluşturduğunuz hedef ülkelere bizzat gidip orada ki Pazar durumunuzu izleyebilirsiniz. Müşteri görüşmelerinde en büyük etken siz Pazar araştırması için gidiyorsunuz bunun için hemen ürününüzü pazarlama faaliyetine girmeyin. Orada ki talepler nerelerdir. Müşteriler ne ister bunları analiz etmeye özen göstermenizde fayda var.
Daha sonra geri dönüşler için hareket etmeye başlayabilirsiniz. Kendi ürünleriniz ile ilgilenebilecek potansiyel alıcı datası oluşturun ve kendinizi tanıtıcı bir mail hazırlayın içerisinde mutlaka ürünlerinizi tanıtıcı bir katalog bulundurmaya özen gösterin. Düzenli aralıklar ile mail atın bir süre sonra telefon ile görüşmelere başlayarak müşteri tutumlarını ölçün.
Artık bir müşterimizin olduğunu varsayalım. Fiyatları ilettiniz anlaşma sağladınız. Proforma faturayı ithalatçıya gönderdiniz. Teslim ve ödeme şekillerinde de anlaşmaya vardınız. Teslimat süresinde gerçekçi olun müşterinizle uzun vadeli bir ticari ilişki kurmak istiyorsanız dikkat etmenizde fayda var. Üretimde ve paketleme de müşterinin taleplerine dikkat edin. Siparişin üretiminden sevkiyatına kadar takip edin. Müşteriye ne kadar önem gösterir ilgilenirseniz uzun vadede sizin için faydalı olacaktır. Müşteriyi kendinize bağlarsanız sizi o kadar takip edecektir. Siparişi aldığınız süreçten itibaren operasyonel süreçte de özenli ve dikkatli davranmanız gerekmekte.
Ödeme ve sevkiyat aşamasında da güven çok ödemlidir. Sizin için en uygun olan ödeme ve sevkiyat türünü seçmeye önem gösterin.
Ödeme türlerinde ihracatçı tarafında en riskli mal mukabili ödemedir.
Taşım türlerinde ise en maliyetli DDP Teslim şeklidir.
Dikkat etmekte fayda var bizden söylemesi.
Murat IŞIK
Genel Müdür