E-İHRACAT SEFERBERLİĞİ

‘Dünyanın lider e-ticaret platformu Alibaba.com‘da %100 destekle mağaza aç, anında milyonlarca üyeye ulaş!’

Sloganıyla Alibaba Türkiye’de faaliyetlerine tüm hızla devam ediyor. E-ihracat yapmak,ürünlerine yeni pazarlar arayan KOBİ’ler, hiçbir ücret ödemeden Alibaba.com’da mağaza açarak 190 ülkeden üyelere ürünlerini tanıtma ve satış yapma fırsatı bulacaklar.

T.C. Ticaret Bakanlığı destekleriyle, TOBB, Alibaba.com, Halkbank ve Vakıfbank tarafından geliştirilen yeni e-ticaret projesi ile TOBB’a bağlı Oda ve Borsalara üye olan şirketlerin e-ihracat fırsatına erişimlerinin sağlanması amaçlanıyor. Yeni projeyle birlikte, Alibaba.com’a Global Gold Supplier üyesi olmak isteyen Oda ve Borsa üyesi şirketler için üyelik bedelinin yüzde 80’i Ticaret Bakanlığı, yüzde 20’si  ise Halkbank ve Vakıfbank tarafından karşılanacak.

Projenin önemine dikkat çeken TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “TOBB tarafından başlatılan ‘E-ihracat Seferberliği’ ile oda ve borsalara üye olan, ihracata konu olabilecek alanlarda faaliyet gösteren Türk şirketleri e-ihracat platformlarına ücretsiz üye yapılacak. Üyelik bedelinin ön finansmanını TOBB gerçekleştirecek, söz konusu bedelin yüzde 80’ini Ekonomi Bakanlığı, yüzde 20’sini ise Vakıfbank ve Halkbank karşılayacak. Şirketlerin üye oldukları platformda kendilerini doğru konumlandırmalarını sağlamak için Türkiye’nin dört bir yanında kitlesel bir eğitim programı da düzenlenecek. Ayrıca projenin etkisi de düzenli aralıklarla ölçülecek. Ekonomi Bakanlığımızın destekleriyle başlattığımız bu projenin Türkiye’nin ihracat tarihinde bir kırılma noktası olacağına inanıyorum.”

Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “İhracatı ülkeler değil, firmalar gerçekleştirir. Türkiye 2023 ihracat hedefine ulaşmak için ihracatçı sayısını artırmak zorunda. Bugün Türkiye’de faaliyet gösteren 1.5 milyon girişimcinin, sadece 72 bini, yani yüzde 5’i ihracatçı. 2007’de ihracatçı sayısı 48 bin iken, son 10 yılda hızlı bir artışla, mevcut ihracatçıların yarısı kadar yeni ihracatçı, ekonomiye dahil oldu. Bugün gelinen nokta itibarıyla 72 bin ihracatçı bize yetmiyor. Örneğin, bize en yakın ekonomi olan İtalya’ya bakalım. Türkiye’nin ulaşmak istediği 500 milyar dolar ihracat hacmini, İtalya 195 bin ihracatçıyla yakaladı. Demek ki, Türkiye’nin 2023 ihracat hedefine ulaşabilmesi için ihracatçı sayısını da üç kat artırmak gerekiyor. Geliştirmemiz gereken ikinci alan, ihraç pazarlarımız. İhracatta ekseni büyütmek, ufkumuzu genişletmek zorundayız. Şu an Türkiye’nin ihracat menzili yaklaşık 2 bin 900 kilometre. Ama mesela Kore’ninki bunun iki katı kadar, tam 5 bin 700 kilometre. Hindistan içinse bu menzil 6 bin 200 kilometre civarında.”

Amazon, Türkiye’de Faaliyet Göstermeye Başladı.

E-ticaret devi Amazon’un Türkiye pazarına gireceğinin bilgisi geldikten sonra, herkes heyecanla faaliyete girmesini bekliyordu. 19 Eylül itibarı ile Amazon Türkiye resmen hizmete açıldı.

Peki bu kadar heyecanla beklenen Amazon.com, Inc., kısaca Amazon, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir e-ticaret ve bulut bilişim şirketidir. Jeff Bezos tarafından 5 Temmuz 1994’te Amerika Birleşik Devletleri’nin Seattle şehrinde kurulmuştur. Gerek toplam satış hacmi, gerekse piyasa değeri açısından dünyanın en büyük alışveriş sitesidir.

Eylül ayından itibaren dünyanın e-ticaret devleri artık Türkiye’de. Yeni pazarlar arayan kobilere alternatif pazarlar meydana geldi.

Murat IŞIK

Genel Müdür