İhracat ve üretim iki kavram da birbirinden bağımsız olamaz. Üretim olmaz ise ihracat olamaz, ihracat olmazsa üretim kapasitesi olamaz. Birbirini tamamlayan iki kavram. Türkiye’nin ihraç ettiği ürünler incelendiğinde, otomotiv ürünleri, kimyevi maddeler ve mamulleri, hazır giyim, çelik, elektrik elektronik ve hizmet, tekstil ve hammaddeleri gibi ürünlerin, büyük bir paya sahip olduğu görülmekte. Bu sektörlerde yoğun üretim olmaktadır. İhracat yaptıkça üretimde tecrübe kazanacaksınız. Gelişen dünyada teknolojik çağa ayak uydurarak üretiminizi daha da geliştireceksiniz. İhracat size dış piyasayı öğretir, hakim kılar.
Bunun dışında kapasitenizi artırmanıza imkan sunar. Günümüzde ‘yerli ve milli üretim’ bu kadar önemliyken üretmeye ve satmaya devam etmek hem size hem de ülkeye fayda sağlayacaktır. Ayrıca üretim maliyetlerinde düşüş yaşanacaktır. Döviz sıkıntısı yaşanmaz bu sebeple hammaddeyi ithal ediyorsanız maliyetiniz azalacaktır. Yeni teknolojilerin kullanılması ile üretim oranları artar, teknoloji transferi kolaylaşır.
KOBİ’lerinde gelişmesine de katkı sağlar. Ürettikleri mal ve hizmetler ile büyük ölçekli işletmelere karşı rekabet etmelerinin yanı sıra yan sanayii oluşturarak büyük işletmelerin tamamlayıcısı ve destekleyicisi konumuna gelir. İhracat yeni pazarlar bularak ürünlerinizde farklılaştırma gibi etkiler yaratacaktır. Her daim firmanızı canlı ve ayakta tutabileceksiniz. Firmanıza sıcak para akışı ile kendinizi geliştirecek üretim kapasitenizi arttıracaksınız.
’Yerli ve Milli ihracat’ dediğimiz bu son günlerde ihracat odaklı ve yerli üretim teşvik ediliyor. İthal ürüne bağlı üretimi azaltarak,dışa bağımlılıkta ortadan kalkıyor haliyle ve kur hareketlerine karşı bir nevi önlem alınmış olacaktır.
Murat IŞIK
Genel Müdür