İhracatın Tehlikeleri

İhracatın avantajları olduğu gibi tehlikeleri mevcuttur. Bu tehlikeleri bilerek starajesi oluşturup önceden önlem almakta fayda var.

Döviz Kuru Dalgalanmaları: Döviz dalgalanmaları, ithalatını ya da ihracatını yapacağınız ürünün kâr marjını etkiler.

Yerel ve Yabancı Üçüncü Şahıslar İle İlişkiler: Yapılan en ufak bir hata, işleminizin gümrükte duraksamasına, limanda ya da antrepolarda yüksek ardiye ya da demurrage tutarları ödenmesine, hatta ve hatta malınızın mahrece iadesine kadar varan kötü sonuçlara sürükleyebilir.

Mevzuatlar, Sınırlandırmalar ve Sınır Kontrol Uygulamaları: Ürününüzü sattığınız ülkedeki ithalat mevzuatını bilmek ya da önceden araştırmak; o ülkeye yapacağınız ihracatta, hazırlanması gereken doküman, sertifika ve benzeri diğer gereklilikler için önceden bilgi almanız anlamına gelir. Böylelikle müşterinizin sizden istemeyi unuttuğu ya da kendi mevzuatında yer alıp da bilmediği için sizden istemediği önemli bir belgeyi ya da sertifikayı da önceden hazırlamış olursunuz.

Ambalaj, Paketleme, Marka ve Tüketici Davranışları: İhracatını yapacağınız ürün için hedef pazardaki tüketici ve üretim eğilimlerini önceden çalışmanız gerekmektedir.

Hangi Teslim Şekli: Ülkeler ile yapacağınız ticarette belirlenecek olan teslim ve ödeme şekilleri, çok dikkatli çalışılıp özenle seçilmelidir. Yanlış belirleyeceğiniz bir teslim şekli, ana taşıma bedelinden yüksek iç taşıma ve yurt dışı gümrükleme bedelleri ödemenize neden olabilir.

Müşteriniz ya da Tedarikçiniz Güvenilir mi: Müşteri ve tedarikçi tarafından beklenmedik o kadar çok problem ve risk gelir ki bunları madde madde sıralamamız ve önceden çözüm üretmemiz mümkün değildir.

Murat IŞIK

Genel Müdür